Hangtálak az oviban

JÁTÉKOK HANGTÁLAKKAL AZ ÁRNYAS ÓVODÁBAN ÉS BÖLCSŐDÉBEN VERESEGYHÁZÁN

Megható ajándékot kaptam az Árnyas Óvoda vezetőitől.
Először  azzal,  hogy az óvoda dolgozói nyitottak voltak az alternatív lehetőség iránt, és hiánytalanul részt vettek a Petre Hess módszer szerinti hangmasszőr képzés alap tanfolyamán,  és a "Játékok  hangtálakkal és gongokkal"  tanfolyamon.
Aztán egy igazán megható gondolatukkal, ötletükkel  okoztak meglepetést   nekem,  mert  meghívtak az első , bevezető foglalkozásra és én adhattám át közel 100 kisgyereknek a  Peter Hess hangtálakat.
Nagy élmény volt   számomra látni a  gyerekek  reakcióját, felszabadult, vidám játszótrásuk  lenni,  bevezetni őket  a  hangtálak varázslatos világába.

Radnai Zsuzsanna


Álljon itt néhány fotó és leírás az óvoda webpajáról : http://www.arnyasnet.hu/ovoda/aktualitasok/jatek-a-hangtalakkal-az-ovodaban/1290/

  
Szervezetünk körülbelül háromnegyede vízből áll, így a hangmasszázs fizikai hatást gyakorol az egész szervezetben, mivel kiválóan továbbítja a hanghullámokat. A rezgések a bőrünkön keresztül egészen az izmokhoz és a belső szervekhez hatolnak, ahol megmozgatják a 100 millióra becsült sejteket.
  
A gyerekek mindezt egy mesével tanulták meg: 

„Varázslat történt az Árnyas Oviban. A tornaterem közepére hirtelen egy kék kendő került, amely alatt hangtálakat találtunk. Amint ezeket a hangtálakat megkongatjuk felébrednek benne a csikimanók. Ők gondoskodnak arról, hogy a bőrünkön a kellemes rezgő érzést megérezzük, amely segít nekünk ügyesebben rajzolni, könnyebben elaludni, javítani az egyensúly érzékünket és természetes a bátorságunkat is növeli. Ha elhalkulnak ezek a tálak, akkor a csikimanók is nyugovóra térnek, de az ajándékuk, amiket nekünk adtak, mindig velünk maradnak.”
  
Zsuzsa néni ezután odaadta a hangtálakat nekünk is, hogy kipróbálhassuk, sikerül-e előcsalogatni azokat a bizonyos csikimanókat. Csodák csodájára ezek a különleges "lények" olyan érdekes bizsergető érzést keltettek a bőrünkön és a bensőnkben, hogy egyből azt éreztük, most akár csatába is indulhatnánk, minden bátorságunk és tudásunk meg van hozzá.
  
Végül annyira megszerettük a csikimanókat, hogy megbeszéltük Zsuzsa nénivel, hogy ha türelmesen várunk, akkor kis idő múlva a mi csoportszobáinkba is bevarázsolja majd ezeket a hangtálakat, amiket az óvónénik majd elővesznek, ha fáj a hasunk, ha nehezebben tudunk elaludni, vagy ha csak egy kis ügyességre és bátorságra van szükségünk.
  
A hangtálak a gyerekek sokrétű fejlődését is szolgálják. A feladatok segítségével könnyen megtanulhatják a magas és mély hangok közötti különbségeket, illetve ehhez kapcsolódva számos egyéb készség is fejlődésnek indulhat. Péntek délelőtt például az volt a gyerekek feladata, hogy csukott szemmel hallgassák a tálak hangját és ha azok magasan szóltak, akkor a jobb kezüket emelték a magasba, a mély hangoknál pedig a bal kezek lendültek.

Segítséget nyújthat egy- egy szépen szóló hang akkor is, ha a gyerkőcöknek rossz napja van, vagy épp ellenkezőleg, túlságosan aktívak és kevésbé tudnak egy feladatra koncentrálni. Az óvónéni ilyenkor bátran segítségül hívhatja a csikimanók és csoda hangocskák segítségét. Elég egy - egy csiklandozás, vagy egy szép dallam egy mese alatt és már meg is történt a csoda.
 

 

Vissza